Κως - Ένα νησί με πλούσια ιστορία

Ιστορία
'Ruins of ancient town Astipalea in Kefalos (Kos island, Greece)' - Κως
'Ruins of ancient town Astipalea in Kefalos (Kos island, Greece)' Kert / Shutterstock

Η Κως έχει μακρά και πλούσια ιστορία που χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς πολιτισμούς που κατά καιρούς κυβερνούσαν το νησί. Ήταν ακατοίκητη μέχρι την τρίτη χιλιετία Π.Χ, ενώ κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού μεγάλοι πληθυσμοί μετακινήθηκαν στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της σπηλιάς της “Άσπρης Πέτρας” στον Κέφαλο, η πόλη της Κω υπήρξε κατά καιρούς ακατοίκητη μέχρι το τέλος της τρίτης χιλιετίας π.Χ.

Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή όταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. οι Μινωίτες εγκαταστάθηκαν εκεί ενώ οι λαοί της Κω πήραν μέρος και στον Τρωικό Πόλεμο, στέλνοντας πάνω από τριάντα πλοία. Μια νέα εποχή ανάπτυξης ακολούθησε όταν οι Δωριείς κυβέρνησαν το νησί τον 7ο και 6ο αι. π.Χ. Η Κως μαζί με τις πόλεις της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμείρου στη Ρόδο, στην Κίνδο και στην Αλικαρνασσό δημιούργησαν μια συμμαχία πολιτικού, οικονομικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, τη Δωρική Εξάπολη ενώ το νησί εντάχθηκε και στην Αθηναϊκή συμμαχία μετά την ήττα των Περσών κατά τον 5ο αιώνα π.Χ..

Το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή εξαιτίας του φυσικού του περιβάλλοντος, του εμπορίου και της επεξεργασίας του ασημιού. Είναι επίσης γνωστό για τους καλλιτέχνες του αλλά και τους επιστήμονες με τον Ιπποκράτη να είναι ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του νησιού. Ο πατέρας της Ιατρικής έκανε το νησί διάσημο με την πρώτη σχολή Ιατρικής που νοσήλευσε άτομα από όλη τη Μεσόγειο.

Μετά από μια περίοδο ολιγαρχικών και τυραννικών καθεστώτων, η δημοκρατία έφτασε το 394 π.Χ. όταν το νησί γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στα οικονομικά και στην εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου το νησί κυριολεκτικά απογειώθηκε και το 82 π.Χ. η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία πήρε τον έλεγχο και κυβέρνησε μέχρι το 53μΧ. Όμοια και η Βυζαντινή περίοδος υπήρξε διάστημα ανάπτυξης και ευφορίας με το νησί να υποφέρει από επιθέσεις πειρατών και μεγάλα τμήματα του να καταστρέφονται εξαιτίας σεισμών.

Οι Βενετοί κατέκτησαν την Κω το 1204 μ.Χ. και κυβέρνησαν μέχρι να παραδώσουν το νησί στους ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1215. Οι Ιππότες έχτισαν το κάστρο τον 14ο αιώνα για να αποτρέψουν την τούρκικη εισβολή και αυτό στέκει μέχρι σήμερα στην είσοδο του λιμανιού της Κω. Τον 15ο αιώνα, οι Τούρκοι τελικά κατέλαβαν το νησί έως το 1912 ενώ σειρά είχαν οι Ιταλοί που κυριάρχησαν έως το 1943.

Ένας μεγάλος σεισμός χτύπησε το νησί το 1930 και κατέστρεψε πολλά αρχαιολογικά σημεία ενώ οι Γερμανοί έφτασαν το 1943 και εκτόπισαν τους Ιταλούς. Ο βρετανικός στρατός απελευθέρωσε τους κατοίκους από τη Γερμανική κατοχή το1945 και έβαλε τέλος σε μία δύσκολη κατοχή. Τέλος, η Κως άνηκε στη Βρετανία μέχρι και το 1948 όπου ενώνεται με την Ελλάδα.